Oro på landsbygden skapar grannsammverkan

Som en följd av det ökade våldet på landsbygden, med flera mord, har nu invånarna i flera byar i Värnamo kommun startat grannsamverkan för att hejda brottsligheten. Det säger Tommy Jönsson, som är polisens samordnare för grannsamverkan i Värnamo, till Nyheterna.

Fram tills nu är det annars grannar i villaområden i tätorterna som gått samman för att hålla ett vakande öga och skrämma bort tjuvar. Den verksamheten har ökat kraftigt i länet de senaste åren.

Men också gårdar ute på landsbygden har drabbats av tjuvar och efter upptrappnngen av våldet, med mord på tre lantbrukare, bland annat i Båraryd utanför Gislaved, det senaste halvåret, har alltså intresset väckts också på landsbygden. Tommy Jönsson har varit ute på flera informationsmöten på landsbygden i Värnamo kommun och grannsamverkan har startat i ett par byar. Han tror att det blir fler framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".