Två sjukhus blir ett?

Landstingspolitikerna i Jönköping är beredda att diskutera att slå ihop delar av Värnamo sjukhus med sjukhuset i Ljungby. Problemet är att Ljungby ligger i ett annat landsting och nu väntar länets politiker bara på att kollegerna i Kronoberg hör av sig.

Det är ungefär fyra mil mellan sjukhusen i Värnamo och Ljungby. I tider av besparingar och skattehöjningar har det ur ett samhällsekonomiskt perspektiv ifrågasatts om det är särskilt effektivt att ha två sjukhus så nära varandra.
Problemet är alltså att det får en landstingsgräns mellan sjukhusen.
-Jag tror att Kronobergs landsting är mevetet om att vi är beredda att diskutera ett samarbete, säger landstingsrådet Hans Toll till nyheterna. Frågan har flera gånger diskuterats i Jönköpings län, men initiativet är alltså Kronobergs.
Också det moderata landstingsrådet Per-Anders Johansson tycker att man ska starta diskussioner om en eventuell sammanslagning, men också han anser att det är Kronoberg som ska väcka frågan, eftersom Ljungby lasarett är det mindre av sjukhusen och dessutom det med sämst ekonomi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".