Visingsö

"Onödigt att kolla hans ekonomi"

Nyheternas granskning av planerna på en unik etanolfabrik på Visingsö, som visar att uppfinnaren Jan Lundh har en historia av ekonomiska bekymmer i bagaget, kommer som en nyhet för dem som satsat på projektet.

- Det var onödigt att kontrollera,  tycker Eva Engström som är företagscoach på LRF i Jönköping.

LRF, som ansvarar för planerna på en etanolfabrik på Visingsö, hävdar att de har gjort en bakgrundskontroll av uppfinnaren Jan Lundh, som ligger bakom satsningen.

Trots det kände LRF varken till att han har både konkurser bakom sig och skulder hos kronofogden, eller hans tidigare planer på en fabrik i Norrland, som aldrig blev av.

- Vi har gjort kontroller, men inte någon ekonomisk kontroll, det finns det ingen anledning i dagsläget att göra, säger Eva Engström som är företagscoach på LRF i Jönköping.

Satsat hundratusentals kronor

Det är många som har tyckt att tanken på en fabrik som förvandlar ärtor till protein och etanol verkar vara genial. Så genial att såväl Jönköpings kommun och Jordbruksverket beslutat att satsa flera hundratusen kronor på fabriken.

Men en granskning som Nyheterna har gjort visar att uppfinnaren Jan Lundh har flera konkurser bakom sig samt har ett 50-tal skulder hos kronofogden.

Dessutom har han tidigare haft stora planer på en liknande fabrik i Jämtland, men där blev det inget, bekräftar Jan Lundh själv:

- Vi hade fått ihop en stor mängd aktörer, men det fattades en - Länsstyrelsen.

En nyhet för alla inblandade

Att Jan Lundh har haft liknande planer tidigare och dessutom en trasslig ekonomisk situation verkar vara en nyhet för de inblandade i projektet. Sten Norinder, som är näringslivschef i Jönköpings kommun, som lovat bidra med 80 000 kronor till projektet, hänvisar vidare till LRF.

- Vi kan inte hålla på att ha en egen forskningsavdelning på det området, det klarar vi inte, säger Sten Norinder.

Även Jordbruksverket, som beviljat närmare 230 000 kronor till projektet, hänvisar till LRF.

"Fortfarande en bra idé"

Det hade räckt för LRF i Jönköpings län att ringa till sina kollegor i Jämtland för att få veta att han haft liknande planer där, som gick i stöpet.

Men Eva Engström, som är företagscoach på LRF i Jönköping, tycker ändå  att planerna på en fabrik på Visingsö verkar jättebra.

- Vi tror fortfarande att detta är en fantastiskt bra idé för det svenska  lantbruket.

Fabriken ska vara klar i februari enligt planerna. Är det fortfarande det som gäller?

- Det får vi se, vad förstudien ger för resultat... vad som är rimligt och realistiskt, säger Eva Engström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista