Kritik mot fastighetsägare efter inbrottsvåg i Jönköping

Efter den senaste tidens många lägenhetsinbrott i centrala Jönköping så får nu fastighetsägarna kritik från flera håll.

Både polis och hyresgästföreningen tycker många hyreslägenheter har för dåliga lås som gör att det bara tar några sekunder att bryta sig in.

- Rent generellt är det för dåligt om man kan ta sig in i en lägenhet med ett enkelt verktyg på ett tyst och snabbt sätt. Det är självklart inte bra. Man får gå på sina hyresvärdar och diskutera extra lås, säger poliskommissarie Stefan Gunnarsson.

Även Rolf Wennerhag, ombudsman på Hyresgästföreningen för Småland och Blekinge är kritisk.

-Vi vill uppmana fastighetsägarna att se över sina lås och se över att det är en modern låsutrustning. Det ska ju inte bara gå på några sekunder att ta sig in, säger Rolf Wennerhag.

På bara några månader har det nu varit nästan 50 inbrott i lägenheter i centrala Jönköping. Det är stadsdelarna Torpa, Söder och Liljeholmen som drabbats.

Enligt polisen så är det ingen slump att just de här områdena blivit utsatta. Här finns för det första en stor koncentration av lägenheter, men många hus är också byggda på 1940 och 1950-talet och ännu tidigare och i många trappuppgångar är låsen gamla och enkla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista