Nytt eldförbud i trädgårdar

Efter ett politiskt beslut är det nu för första gången förbjudet att elda löv och grenar i sin trädgård om man bor i tätbebyggt område i Jönköpings kommun.

Förbudet gäller från 1 april till 30 september och gäller trädgårdar som ligger inom så kallat detaljplanelagt område, det vill säga i princip i tätbebyggt område inom kommunen. De nya bestämmelserna ingår i kommunens lokala föreskrifter och bryter man mot dom riskerar man att hamna inför domstol och betala böter.

Det finns flera orsaker till att förbudet införts, säger kommunens miljöchef Rolf Erlandsson.

- I det korta perspektivet handlar det om att begränsa gräsbränderna och det andra är hälsoaspekterna. Partiklarna som blir av eldningen är ett problem för människor som har problem med astma och allergi. För de som andas in det här så kan det vara en olägenhet, säger Rolf Erlandsson.

Men i ett globalt perspektiv är det också viktigt att minska eldningen av fossila bränslen för att få ned växthuseffekten, menar Rolf Erlandsson.

Risken med förbudet är att folk istället slänger riset i skogen och det här är ett problem som miljökontoret nästan dagligen får rapporter om så här på vårkanten. Problemet har minskat senaste åren, men risken finns att fler nu slänger riset olagligt när eldningsförbudet införs.

- Åk till Klämmestorp och lämna in det på kommunens anläggning där man gör det till god mull, eller lämna in det till sortergårdarna, tycker miljöchef Rolf Erlandsson.

Korvgrillning och majbrasor är fortfarande tillåtet, men majbrasor kräver särskilt tillstånd av räddningstjänsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".