Traditionerna i kyrkan viktiga

Att kunna döpa sitt barn, gifta sig och begravas i Svenska kyrkan - det tycker församlingsmedlemmarna är viktigt. Det visar en enkätundersökningen som Kristine församling i Jönköping har gjort
600 enkäter skickades hem till medlemmarna i Ekhagskyrkan och Kristine kyrka. Drygt 100 medlemmar svarade. En sammanställning av undersökningen visar bland annat att de gamla traditionerna är viktiga för medlemmarna. Den visar också att många ber ofta och tycker att andlighet är viktigt. Sju av tio församlingsmedlemmar uppger att de brukar be. Av de drygt 100 som svarade brukar majoriteten inte gå i kyrkan särskilt ofta. Kyrkoherde Per-Arne Waldenvik säger till Nyheterna att det betyder att det finns ett behov att hitta till kyrkan och att det nu blir en uppgift för kyrkan att försöka möta de här människornas behov. En konkret åtgärd är att ha fler enkla gudstjänster, där man inte är lika bunden till en viss ordning, krångliga texter eller långa psalmer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".