Kanonskott ska rädda svanar

Dånande kanonskott ska förhindra en ny fågeldöd vid Lids sjöbotten vid Gnosjö. Där finns 70 ton blyhagel efter en skjutbana och förra sommaren dog ju flera svanar, sedan de förgiftats av vattnet.
Lids sjöbotten i Gnosjö är ännu en tickande miljöbomb som samhället nu måste ta hand om. Under många år så fanns där en skjutbana och enorma mängder blyhagel, uppskattningsvis 70 ton, finns kvar på bottnen. - Nu krävs drastiska metoder i väntan på en mycket dyrbar sanering, säger Gnosjös miljö- och byggchef Carl-Gustaf Axelsson till nyheterna. Förra sommaren visade det sig vad sådana här miljögifter kan ställa till med. Då hittades döda svanar och analyser visade att de hade förgiftats av blyet i vattnet. Alla är överens om att området måste saneras, men att det tar tid innan det kan bli av. Därför gäller det att hitta tillfälliga lösningar för att förhindra en ny fågeldöd den här våren. Gnosjö kommuns förslag var att helt enkelt dika ut och torrlägga sjön så att fåglarna inte lockas att landa där. Nu har man istället fastnat för förslaget att köpa in kanoner som med höga skott skrämmer iväg fåglarna från sjön.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista