För tidigt födda klarar sig bra i livet visar studie

Även om ett barn föds många veckor för tidigt, så får de allra flesta ett bra liv. Det visar ett stort forskningsprojekt som en barnläkare i Jönköping gjort.

86 barn som vägde under 1500 gram när de föddes har ingått i undersökningen. Barnen är runt 15 år idag och de har följts upp med jämna mellanrum under åren. Barnen jämfördes med lika många barn som fötts efter 40 veckor. Forskningen visar att många av de för tidigt födda har problem i skolan. 40 procent av barnen hade svårt att hänga med och behövde mer tid än barn som fötts efter en normallång graviditet. Det tar också tid för de för tidigt födda barnen att växa i fatt sina kompisar. Även vid 15 års ålder var flickorna kortare och vägde mindre än barnen de jämfördes med. Pojkarnas motorik var också sämre utvecklad. Det förekommer också CP-skador bland för tidigt födda barn. PO Gäddlin som gjort kartläggningen är ändå förvånad över att de här barnen mår så bra.
-Det är nog det som slagit mig mest, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".