Konfirmandledare friad i hovrätten

Hovrätten frikände idag Bodil Lindqvist, som när hon arbetade i Alseda pastorat i Vetlanda kommun, la ut uppgifter om flera anställda på internet.

Det var sedan hon lagt ut uppgiften om att en anställd i kyrkan hade stukat foten som hon blev fälld för brott mot personuppgiftslagen. Men efter fem års strid har nu Bodil Lindqvist som idag bor i Mölndal blivit frikänd. Motiveringen är att brottet anses som ringa, och att det inte står i proportion till domen.

När Bodil Lindqvist 1998 la ut uppgifter om anställda i Alseda pastorat på internet var det för att ge information till konfirmanderna som hon jobbade med. När hon fick reda på att några hade tagit illa upp så tog hon genast bort informationen, men hon dömdes av Eksjö Tingsrätt för brott mot personuppgiftslagen för att hon skrivit att en anställd hade stukat foten.

Efter det har turerna gått via hovrätten till EG-domstolen och nu tillbaka till Hovrätten som alltså frikände henne.

För Bodil Lindqvist har det varit fem jobbiga år innan hon nu alltså frikändes:

- Det har varit tufft, många har stöttat mig men det finns också dom som har misstänkt mig för värre brott, säger hon

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".