Färdtjänsten fortfarande mycket dyr

Kostnaderna för länets samordnade sjukresor fortsätter att öka - trots att tanken från början var att samordningen skulle spara pengar. Från år 2002 till år 2003 har landstingets kostander för sjukresor ökat med nästan 11 miljoner kronor.

1999 kom förslaget om att samordna alla sjukresor och färdtjänst i länet. Länstrafiken hade gjort en utredning som visade att kommunerna och landstinget kunde spara mellan tio och femton miljoner på det här.
Nu har systemet varit i drift i ungefär ett och ett halvt år - och kostnaderna fortsätter uppåt. Under förra året kostade sjukresorna länets skattebetalare nästan 75 miljoner kronor - och det är 31 miljoner mer än under år 2001.
Orsakerna till att kostnaderna ökar är flera. Ett datasystem kraschade, upphandlingen av taxibolag blev dyrare än vad man trodde, och det företag som tidigare skötte beställningscentralen gick i konkurs.
Men länstrafikens ordförande Kjell Magnusson menar att samordningen av resor blivit bättre.
-I bland annat Jönköping lyckas vi bra nu, säger han.
Däremot tror han inte att man någonsin kommer att kunna få ner kostnaderna till den ursprungliga nivån.
Kunderna är mer nöjda nu i allafall. Efter alla klagomål så tycks resorna flyta bättre nu. Och det bekärftas av Charlotte Tåqvist som åker varje dag:
-Det har blivit betydligt bättre, men vissa resor är fortfarande under all kritik, säger hon.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".