Arbetslösheten i länet stiger

Antalet arbetssökande i länet ökar, liksom i resten av landet, trots att konjunkturen nu börjar gå uppåt igen. Anledningen är att företagen investerat mer i maskiner och teknisk utrustning på senare år, det menar Bengt Viktorsson som är biträdande länsarbetsdirektör.

Det här gör att företagen behöver färre anställda och det är en trend som lär hålla i sig menar han. Men fortfarande ligger den öppna arbetslösheten i länet lägst i förhållande till resten av landet, på endast 3,6 procent, och Bengt Viktorsson är förhoppningsfull inför framtiden.

- När fyrtiotalisterna snart börjar går i pension kommer det att råda brist på arbetskraft och även om grovjobben försvinner, behövs nu fler med spetskompetens. Den som vill ha jobb i framtiden har därför ändå goda chanser, framför allt den som skaffar sig en bra utbildning, säger Bengt Viktorsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista