Mamma som flydde utomlands med sina barn inför rätta

Den mamma som i höstas flydde utomlands med två barn undan en vårdnadstvist, har gjort sig skyldig till grov egenmäktighet med barn.

Det är ett brott som ger fängelse, men tingsrätten i Värnamo beslöt efter rättegången i dag, att mamman ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan hon får sitt straff.

Det var i höstas som kvinnan försvann spårlöst med barnen, två pojkar på fem respektive två år. Mamman häktades i sin frånvaro och hittades så småningom av Scotland Yard i England. Först efter fyra månader kunde pappan återförenas med sina söner och i dag ställdes alltså mamman inför tingsrätten i Värnamo. Hon förnekade att hon gjort något brottsligt och hävdade att hon flydde för barnens bästa.

Ett vittne berättade vid rättegången, att mamman sagt att en flykt till England var enda chansen för att få vårdnaden. Mamman var besviken på dom svenska domstolarna, som kommit fram till att pojkarna hade det bättre hos pappan, som bor utanför Värnamo. Därför försökte hon dra igång en vårdnadsprocess i engelsk domstol. Men Scotland Yard hann alltså före och i dag slog tingsrätten fast, att mamman gjort sig skyldig till grov egenmäktighet med barn. Hon har suttit häktad sedan hon utlämnades till Sverige för några veckor sedan, men efter rättegången försattes hon på fri fot. Innan hon får sin dom ska hon också genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".