Ny lag om fotgängare fick motsatt effekt

Lagändringen som skulle öka säkerheten för fotgängare vid övergångsställen har gett motsatt effekt i stora delar av sydöstra Sverige. Det visar en undersökning som Sveriges Radio Blekinge/Kronoberg/Kalmar/Jönköping har gjort.

Det var för snart fyra år sedan, den första maj 2000, som lagen skärptes för att öka säkerheten för fotgängare, men effekten har snarare blivit den motsatta.

Flera av polisdistrikten i sydöstra sverige vittnar om att det snarare blivit fler olyckstillbud än färre vid övergångställen efter lagändringen.

I Jönköping skedde nyligen en dödsolycka vid ett övergångsställe när en äldre man blev påkörd av en bilist och i Kronobergs län märks en klar olycksökning enligt trafikpolischef Lars-Olof Johansson.

Något gynnsammare utveckling har det varit i Blekinge och Kalmar län, där lagändringen så smått börjat ge önskat resultat genom en förbättrad och säkrare trafikmiljö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".