Forskare kan rädda flygplatsen

Forskare på högskolan i Jönköping kan bli räddningen för nedläggningshotade flygplatsen på Axamo i Jönköping

Jönköpings flygplats väster om Jönköping har stor betydelse för hela länet, både för näringslivet, kommunen, landstinget, semestrande länsbor och långväga studenter. Men som nyheterna berättade om i går ska luftfartsverket utreda om flygplatsen ska läggas ned, något som regeringen till slut beslutar om. Jönköpings flygplats tillhör de flygplatser som går sämst i landet.

Men nu samlar aktörerna i länet argument för att möta nedläggningshotet från luftfartsverket. Snart kommer en beställd vetenskaplig rapport från högskolan i Jönköping där forskare ger sin syn på flygplatsens betydelse för regionen. Dessutom har det bildats ett flygråd med kommuner, landsting, länsstyrelsen och näringsliv som ska diskutera flygplatsens framtid.

Förmodligen blir det så att om luftfartsverket drar sig ur får kommuner, landsting och näringsliv gå ihop och bilda ett bolag som driver flygplatsen vidare, en lösning som fungerat på andra platser i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".