Eksjöläkare anmäld för rasistiskt utlåtande

En läkare i Eksjö har tillsammans med försäkringskassan i Gislaved anmälts till diskrimineringsombudsmannen.

Orsaken till anmälan är att läkaren skrivit ett yttrande som fått försäkringskassan att dra in Safia Dadic livränta, ett yttrande som enligt kvinnans fackförbund är rent rasistiskt.

Safia Dadic skadades på jobbet för flera år sedan, och fick först livränta. Hon har ständig smärta och äter värktabletter varje dag. Men i höstas gjordes en omprövning av hennes fall, och då drogs livräntan in efter att en läkare på höglandet skrivit ett yttrande till försäkringskassan. I yttrandet skrev läkaren att det handlar om en invandrarkvinna utan utbildning och med dåliga språkkunskaper. Han skrev också att det här är en grupp personer som allför ofta reagerar med utbredd smärta även efter en lindrig skada.

Christer Lerchs på industrifacket reagerade direkt på läkarens formuleringar. Via facket anmäldes läkaren till diskrimineringsombudsmannen. Försäkringskassan anmäldes också, eftersom man använt sig av läkarens yttrande i sitt beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista