Jönköping

Protesterar mot knölen

Under morgonen spärrade Greenpeace av några potatisfält i Norrbotten där man odlar genmanipulerad potatis. Samtidig genomförde man en protest på förmiddagen mot Jordbruksverket i Jönköping.

– Vi är djupt oroade över att företaget har förlorat kontrollen över GMO-potatisodlingarna och att myndigheterna inte agerar tillräckligt säger Patrik Eriksson som är kampanjchef hos Greenpeace.

– Man har sammanblandat en GMO-potatis med en antibiotikaresistent gen med en GMO-potatis som inte är tillåten att odla i Sverige. Det här är väldigt allvarligt, ändå agerar inte myndigheten fortsätter Eriksson.

Greenpeace menar att Jordbruksverket måste ta bort den här potatisen ur jorden med detsamma, samtidigt som de skall se till att förstöra den sammanblandade potatisen på samma sätt som man gör ute i Europa när sammanblandning sker. Sedan måste man också Jordbruksverket agera mot företaget som odlar potatisen, menar Greenpeace.

Vad man gör nu är att odla en potatis som är antibiotikaresistent och den antibiotikan används mot tuberkulos, det finns en liten risk att den antibiotikan blir verkningslös.

Dessutom menar Greenpeace att det är allvarligt att man inte har kontroll över odlingen där sammanblandningen har skett.

På förmiddagen träffade representanter för Greenpeace generaldirektören för Jordbruksverket och fick beskedet att för tillfället kommer inte verket att agera mot företaget.

Fakta: GMO

En genetiskt modifierad organism (GMO) har fått en eller flera främmande gener tillförda med hjälp av genteknik. Organismen bär på den främmande genen i alla celler och eventuell avkomma till den genetiskt modifierade organismen kommer att ärva genen eller generna på vanligt sätt.
GMO och GMM kan användas bland annat inom forskning, produktion av läkemedel och i jordbruks- och livsmedelsproduktionen. Inom jordbruket används GMO-växter eftersom man med genteknik kan ge växter egenskaper som inte kan åstadkommas med andra metoder för växtförädling. Sådana egenskaper kan till exempel vara att växten blir mer tålig mot insektsangrepp.

(källa Jordbruksverket)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista