Barnhemmet Oasen erkänner brister i rutinerna

Barnhemmet Oasen i Aneby har nu lämnat in det yttrande till länsstyrelsen där man erkänner flera brister i samband med att en 11-årig  pojke utsatt flera andra barn på hemmet för sexuella övergrepp.

Det var tidigare i år som det uppdagades att en 11-årig pojke på barnhemmet Oasen i Aneby utsatt flera andra barn på hemmet för sexuella övergrepp. Eftersom 11-åringen har Hepatit B, en sexuellt överförbar sjukdom, så testades alla barn som varit i kontakt med honom. Men det visade sig att ingen blivit smittad.

Men enligt Oasens yttrande som nu lämnats in till länsstyrelsen så har 11-åringen haft sexuella kontakter med flera andra barn och en del av de kontakterna har skett under tvång. Det framkommer också att 11-åringen varit medveten om sin smitta och hotat med den. När dom sexeulla övergreppen uppdagades flyttades 11-åringen till en annan avdelning och han har nu skrivits ut från barnhemmet.

Oasen skriver nu att man saknat rutiner för att förebygga och upptäcka övergrepp men att man nu har såna rutiner. Dessutom har man skärpt sina rutiner på 13 ytterligare punkter. Bland annat ska man i framtiden inte ta emot barn med svåra sexuella beteendeproblem, man ska ha mindre barngrupper och även uppmärksamma sexuella kontakter som verkar oskyldiga.

Nu ska Länstyrelsen gå vidare med utredningen om Oasen och beslut kommer om några veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".