Klädmodet viktigare för killar än tjejer

Killarna har blivit fåfänga. Nu är klädmodet viktigare för killar än för tjejer visar en ny omfattande undersökning som gjorts i Jönköpings kommun.

Enligt den omfattande undersökningen ”Ung livsstil” som fritidsförvaltningen i Jönköpings kommun har gjort så tycker fler killar än tjejer på gymnasiet att det är mycket viktigt att ha moderna kläder och skor. Det är 16 procent av killarna som tycker så mot bara 14 procent av tjejerna enligt enkäten som runt 680 gymnasieelever svarat på. 23 procent av killarna tycker dessutom att det är mycket viktigt att ha en vältränad kropp.

Det har länge pratats om dom problem som uppstår i kölvattnet av utseendekrav på unga tjejer med ätstörningar och dåligt självförtroende till följd av att man inte kan leva upp till bilden av hur en tjej ska se ut.

Anette Magnusson, kurator på ungdomsmottagningen i Jönköping, tror att det också kan få konsekvenser för killar om dom också blir alltmer utseendefixerade.

- Visst kan det innebära att en del killar med dåligt självförtroende också hamnar i den här situationerna, säger Anette Magnusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista