Många lärare saknar utbildning

Nästan 20 procent av länets lärare saknar utbildning, och trots att det är ett lagbrott så har många av dem fasta jobb som lärare. Det visar en rapport från Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund som kom idag.

Undersökningen som de båda fackförbunden för lärare gjort bygger på siffror från statistiska centralbyrån. Den visar att andelen lärare som saknar pedagogisk utbildning ökat kraftigt.
Dessutom väljer alltså kommunerna att ge tillsvidareanställningar till obehöriga lärare. Enligt skollagen får kommunerna inte göra så.
I Jönköpings län saknar ungefär en femtedel av lärarna från förskolan upp till gymnasiet utbildning. Och sju procent av alla tillsvidareanställda lärare saknar den kompetens som egentligen krävs för en fastanställning.
Cecilia Larsson är ordförande för lärarförbundets lokalavdelningen i Jönköping. Hon sitter också i förbundsstyrelsen, och hon säger till nyheterna att det är förvånande att kommunerna väljer fastanställa obehöriga lärare.
-Det är helt oacceptabelt, säger hon.
Skillnaderna mellan kommunerna inom länet är stora. Flest obehöriga lärare totalt har till exempel Värnamo, där 30 procent av lärarna saknar korrekt utbildning enligt statistiken. I Habo är motsvarande siffra knappt nio procent. Flest fastanställda obehöriga lärare har Tranås med 11 procent, också där ligger Habo lägst med drygt 2 procent.
-Även om länet ligger rätt bra till jämfört med övriga landet kan vi aldrig vara nöjda förrän det finns en behörig lärare på varje tjänst, säger Cecilia Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".