Sopor, soptömning

Jönköpings kommun kan ha brutit mot lagen

Jönköpings kommun kan ha brutit mot lagen när man beslutade vem som ska hantera soporna som ska brännas i den planerade avfallsanläggningen på Torsvik.
Kommunen gav sitt eget bolag Jönköping Energi uppdraget att hantera soporna, utan att bjuda ut de på den öppna marknaden som lagen kräver.

Jönköpingspolitikerna har beslutat att bygga jätteanläggning på Torsvik söder om Jönköping som ska elda upp kommuninvånarnas sopor.
Anläggningen kommer att kosta miljardbelopp och har mött protester från kringboende.

Nu visar det sig att beslutet förmodligen är ett lagbrott. För politikerna har gett det egna kommunala bolaget Jönköpings energi uppdraget att hantera soporna som ska eldas, utan att bjuda ut uppdraget på öppna marknaden, som lagen kräver.

Lagen om offentlig upphandling ser till att alla aktörer på marknaden ska få chansen och dessutom ska konkurrensen se till att det blir billigare och att invånarnas skattepengar används rätt.

Nämnden för offentlig upphandling har granskat ärendet ytligt och ser inget annat än att det borde ha upphandlats, men Jönköpings kommunalråd Åke Johansson (c) säger att man konsulterat jurister både på kommunförbundet och kraftvärmeverksföreningen som gett klartecken. Han tror inte man brutit mot lagen.

Nämnden för offentlig upphandling ska nu granska hur Jönköpings kommun generellt sett följer lagen om offentlig upphandling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista