Läkare ska oftare anmäla olämpliga vapeninnehavare

Polisen har tidigare riktat skarp kritik mot att många psykiatriläkare struntat i att anmäla personer som kan vara olämpliga vapeninnehavare. Läkarna i länet tar nu åt sig av kritiken och lovar bättring, säger Vagn Liest som är chefsöverläkare inom psykiatrin på Höglandssjukhuset.

I Jönköpings län finns det över 100 000 vapen fördelade på drygt 30 000 personer.

En person som visar sig vara olämplig som vapeninnehavare ska enligt lag bli av med sina vapen. Detta kan drabba den som gör något brottsligt eller är psykiskt sjuk.

För ett par år sen skärptes vapenlagen, vilket bland annat innebär att läkare ska anmäla alla personer som kan vara olämpliga som vapeninnehavare till polisen.

Under förra året kom det in knappt tio anmälningar till polisen från läkarna, visserligen fler än året innan, men polisen tror att det borde göras betydligt fler anmälningar. Att läkarna i länet nu tagit fram färska riktlinjer för att anmäla personer som kan vara olämpliga som vapeninnehavare, det välkomnas förstås av polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista