Läskautomater i skolan. Foto: Peter Jernberg

Läskautomaterna i skolan måste bort

Läskautomaterna på skolorna är en hälsorisk för eleverna. Det tycker politikerna i Jönköping som nu uppmanar skolorna att ta bort dom.

På nästan alla skolor i Jönköping och på andra håll i länet finns läskautomater i skolkorridorerna. Man stoppar in en tia och får ut en burkläsk. Många elever dricker flera om dagen och får i sig stora mängder socker på det här sättet, med risk för fetma diabetes och annan ohälsa, och inte sällan står det dessutom en godisautomat bredvid.

Det här tycker politikerna i Jönköping inte om. Frågan har till och med varit uppe på högsta kommunalrådsnivå och där har man beslutat att skriva till samtliga skolor i kommunen med uppmaningen att dra igång en diskussion om att ta bort läskautomaterna helt. Det var moderaten Johnny Lilja, frtitidsnämndens andre vice ordförande, som väckte den här frågan.

Men de elever vi talat med tycks inte bry sig om riskerna och tycker att idén att ta bort automaterna bara är dum. Finns det inga automater går de till kiosken och handlar istället och då kankse de inte kommer i tid till lektionerna, säger de.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista