Nedskärningar på vårdcentraler

Landstinget planerar nu att skära ned både på personal och besökstider på vårdcentralerna i Habo och Mullsjö, vilket skulle kunna innebära att patienter får åka till Jönköping istället.

- Man känner sig otryggare, säger Marita Borg från Habo till Nyheterna.

Precis innan Habo och Mullsjö gick över till Jönköpings län, så gjorde politikerna i Skaraborg en satsning på sina vårdcentraler. När Habo och Mullsjö sedan blev medelmmar i Jönköpings läns landsting, så fick man behålla den höga nivån.

Men nu är det slut med det. En arbetsgrupp inom landstinget vill nu flytta över resurser från Mullsjö och Habo till andra vårdcentralen i Jönköpings sjukvårdsområde, eftersom man vill att alla invånare ska få samma vård menar Kerstin Karlström, chef för primärvården i Jönöpnigs sjukvårdsområde.

När alla vårdcentraler ska ha samma resurser så kan det innebära kraftiga nedskärningar på vårdcentralerna i både Mullsjö och Habo. Enligt ett sparförslag som nu ligger ska det plockas bort 5,6 miljoner kronor i Habo och 3,5 i Mullsjö vilket skulle innebära att man fick göra sig av med många anställda. Rikgit så här omfattande blir nu förmodligen inte omfördelningen av pengarna, och detaljerna ska presenteras för politkerna först senare i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista