Advokat Leif Silbersky verkar få som han vill, en frikänd klient. Foto Kajsa Hallberg/Sveriges Radio.
Barnmordet i Hånger

Dömdes för anstiftan till mord - idag släpptes hon fri

Hon dömdes av tingsrätten till tio års fängelse för att hon fått sin dåvarande sambo att döda sin treåriga dotter. Nu har rättegången gjorts om i hovrätten, som försätter kvinnan på fri fot.

Hovrättsförhandlingen mot den 30-åriga kvinna - som tidigare dömts till tio års fängelse efter barnamordet i Hånger - avslutades nu vid lunchtid.

Tingsrätten fällde henne tidigare för anstiftan till mord efter att hon ska ha förmått sin dåvarande sambo att mörda sin treåriga dotter.

Men både kvinnans advokat, Leif Silbersky, och åklagaren överklagade tingsrättsdomen. I hovrätten i dag krävde Silbersky att hon frias helt, åklagare Carl-Gunnar Fridolfsson vill att kvinnan döms till livstids fängelse.

Under eftermiddagen kom beskedet från hovrätten, kvinnan försätts på fri fot i väntan på domen. Det är ett besked som advokat Silbersky tolkar som att hon blir frikänd.

– Hon är försatt på fri fot, vilket i praktiken betyder att hon kommer att frikännas på måndag vad gäller åtalet.

Vad sa hon när beskedet kom?

– Självklart är hon jättelycklig.

Vad är din förklaring till att hon frisläpps idag?

 – Att tingsrätten har gjort en helt felaktig bevisbedömning, som jag har pläderat för idag, genom att man har satt tilltro till en person som är allvarligt psykiskt störd säger Silbersky.

Tidigare om barnamordet i Hånger

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".