Kvinnan under de tidigare förhandlingarna i tingsrätten. Arkivbild, foto David Svanberg/Sveriges Radio.
Dubbelmordet i värnamo

Mordmisstänkt får tiga i rätten

Även under den andra, av de sju, rättegångsdagarna fick kvinnan som misstänks för dubbelmord sitta med och lyssna. Några nya förhör blir det nämligen inte.

Idag fortsatte hovrättsförhandlingarna i Jönköping mot den 33-åriga kvinna från Värnamo som är misstänkt för dubbelmordet i Värnamo.

Rättegången baseras på de gamla förhören i tingsrättsförhandlingarna och under alla sju dagar kommer den mordmisstänkte kvinnan att sitta med och lyssna på de gamla förhören.

Enligt kvinnans advokat Olof Larsson mår hon förhållandevis bra i idag.

– Det är klart att det är en pressande situation, hon är ju ändå misstänkt för mord. Men jag tycker hon står upp bra för de här brottsmisstankarna, hon är i god psykisk och fysisk form. Annars skulle hon inte stå ut med förhandlingarna säger advokat Larsson.

Den mordmisstänkte kvinnan från Värnamo visar inga som helst tecken på nervositet eller oro utan sitter mycket lugnt bredvid sin advokat och lyssnar till de inspelade förhören. Idag har man lyssnat till gamla videoförhör om det första mordet, som till en början avskrevs som självmord. Problemet för åklagaren är att det inte finns några sparade bevismaterial från mordplatsen och att han inte heller kan knyta kvinnan till brottsplatsen.

Ett vittne sa i ett inledande förhör att hon sett den misstänkta kvinnan besöka den mördade kvinnan vid den aktuella tidpunkten för mordet, men ändrade sig sedan i tingsrätten då hon inte var lika säker på datumet.

Själv har den misstänkta kvinnan ingen minnesbild av vad hon gjord den aktuella mordkvällen. Klart är att den misstänkte kvinnan blev utkörd med sitt bohag på morddagen, den 21 december, från sin mammas lägenhet efter ett bråk där polis tillkallades till platsen. Ett drogtest visade även att hon var drogpåverkad.

Efter ett besök på sjukhuset lämnas hon av i Värnamo centrum vid lunchtid och kontaktar sedan en rad personer via telefon - bland annat den kvinna som senare mördas.

Några timmar senare grips kvinnan på Hennes & Mauritz för snatteri men sedan är det oklart var hon hållit hus fram tills att hon hittas avsvimmad, blöt och neddrogad vid Preem-macken sent på natten.

Det som man kunnat visa via mobiltelefontrafiken är att hon befunnit sig i det område där mordet senare begicks. Enligt åklagaren har den misstänkta kvinnan tillbringat kvällen hos den kvinna som hon sedan mördar och arrangerat det hela som ett självmord, tagit kvinnans tabletter och cyklat därifrån.

Trots att det var runt minus 20 grader så var kvinnan alltså blöt när hon påträffades och det menar åklagaren hör ihop med att hon kommit åt duschkranen när hon skulle arrangera mordet för att få det att likna ett självmord.

Mördaren har även låst efter sig men någon nyckel har man aldrig hittat. Så lyder åklagarens version av hur det första mordet gått till men om det räcker som bevis återstår att se, men Olof Larsson har svårt att tro att hovrätten gör en annan bedömning än tingsrätten.

– Man kan inte binda min klient till mordplatsen, det är teorier inget annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".