Vetlanda

Ikväll kan Vetlanda bli mindre rörigt

Situationen i fullmäktige i Vetlanda kommun är minst sagt rörig efter valet. Ingen sida fick egen majoriet. Men i kväll kan bilden klarna något.

I Vetlanda kommun har de borgerliga partierna styrt i stort sett sedan Hedenhös dagar och lika länge har Centern haft posten som kommunstyrelsens ordförande och alltså även kommunalrådsposten. Men i valet för drygt en vecka sedan hände något. Det nya partiet Vetlanda framåtanda - med förre näringslivschefen Jan Johansson i spetsen - tog sig in med buller bång och partiet fick sex mandat och blev vågmästare i fullmäktige.

Bakom kulliserna pågår nu ett maktspel - vem som ska regera med vem? I kväll kan den frågan komma lite närmare en lösning.

Alliansens förhandlare träffades tidigare i veckan och deras målsättning efter det mötet är att man ska fortsätta regera Vetlanda. Men då måste man ha stöd av antingen Vetlanda framåtanda eller Socialdemokraterna.

Mycket tyder på att förstahandsvalet är just Vetlanda framåtanda. I kväll träffar man nämligen det nya partiet för att diskutera ett samarbete.

Jan Johansson säger till Sveriges Radio Jönköping att Vetlanda framåtanda är öppet för ett samarbete med Alliansen men att det är viktigt att man får gehör för partiets politik.