Jönköping/Borås

Kontaktperson friad från knarkbrott

Uppdaterad 15.45
En 63-årig kvinna från Jönköpings kommun friades idag från misstankarna om grovt narkotikabrott. Däremot dömdes en annan kvinna, som 63-åringen varit stödperson åt, till fyra års fängelse. Det här enligt en dom från Borås tingsrätt idag.

Hela historien startade i somras när de båda kvinnorna stoppades i en bil utanför Ulricehamn. När kvinnorna stoppades hittade polisen 18 kilo amfetamin i en väska i bilen. Den yngre kvinnan, som är 48 år, har missbruksproblem, och har under flera år varit familjehemsplacerad hos den äldre kvinnan, som också varit stödperson för 48-åringen.

I förhör har den yngre kvinnan berättat att hon fått uppdraget att ta emot en väska med narkotika av en bekant som hon är skyldig pengar. Instruktionen var att väskan skulle hämtas på en rastplats utanför Ulricehamn, och eftersom kvinnan inte har körkort och ingen bra bil bad hon sin stödperson, den 63-åriga kvinnan om skjuts.

De gör ibland utflykter tillsammans och därför har den 63-åriga kvinnan sagt att hon inte funderat så mycket kring varför de var ute och åkte.

Efter en lång väntan på rastplatsen kom det en vit bil med litauiska registreringsskyltar och mannen i den bilen lämnade över en stor väska till den 48-åriga kvinnan. Den 63-åriga kvinnan såg att väskan var tung, men har i förhör sagt att hon inte kunde ana att det var narkotika i den. Hon har sagt att hon vet mycket lite om narkotika och att det i hennes värld vägs i gram, inte i kilo.

De två kvinnorna, liksom två män som misstänks ligga bakom leveransen av narkotikan, har sedan i somras suttit häktade, men den 63-åriga kvinnan släpptes och idag friades hon från misstankarna om inblandning i brottet.

Däremot dömdes alltså den yngre kvinnan till fängelse i fyra år. Den ene mannen döms till åtta års fängelse och den andre till tre år och sex månader.