Burhönsstöld uppe i Hovrätten

I dag hålls hovrättsförhandlingar i Jönköping mot de fyra djurrättsaktivister som i våras dömdes för stöld vid Lidköpings tingsrätt.
Aktivisterna står åtalade för att ha tagit med 36 burhöns från en gård utanför Vara, men får nu sin sak prövad i hovrätten i Jönköping. Det är första gången ett sånt här fall tas upp på hovrättsnivå i Sverige. - Jag tycker det är bra. Det viktigaste är få upp det här på dagordningen igen. Vi gjorde det både för att rädda 36 liv och för att skapa uppmärksamhet kring burhönsfrågan, så att sveket mot hönorna kommer upp på politikernivå igen och det kan göras något åt burhållningen, säger Jenny Husvall, en av de fyra åtalade, till Nyheterna. Det var i maj 2000 som aktivisterna bröts sig in på ett burhönseri i Leverne, utanför Vara i Västergötland. De tog med sig 36 burhönor, som de menade levde under dåliga förhållanden. De fyra åtalade tycker att dom bör frias, eftersom dom anser att de endast följt djurskyddslagen. Men Kammaråklagaren från Skövde, Mats-Olov Johansson, har en annan uppfattning. - De ska dömas för stöld, och försök till stöld på en annan gård. Det är myndigheternas tolkning av djurskyddlagen som gäller, inte ungdomarnas, menar jag. Dom i målet faller om en vecka
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista