1 av 2
Peter Rosendahl, före detta vd i Habo Finans. Foto Jessica Sonelius
2 av 2
När bubblan sprack möttes spararna av det här beskedet.
Habo Finans

Unik rättegång startar idag

Idag inleds en av de största rättegångarna i svensk historia i Jönköpings tingsrätt.
Det handlar om Habo Finans-härvan som under 15 dagar kommer att avhandlas i tingsrätten och närmare 800 kunder berörs.

För Jönköpings tingsrätt är det en unik rättegång som inleds.
-Mig veterligen har en rättegång  av den här omfattningen aldrig hållits i Jönköpings tingsrätt tidigare, säger Kjell Björlund, lagman vid tingsrätten.

Det har nu gått nästan fyra år sedan hela härvan började nystas upp. Då hade många i Habotrakten redan köat för att få vara med i Peter Rosendahls nya projkt inom Habo Finans, aktiefonden Diamanten som utlovade en avkastning på runt 35 procent på insatt kapital per år och dessutom med bankgaranti. Nästan 800 kunder nappade på erbjudandet och satsade allt från 10 000 upp till många miljoner kronor.

-Är pengarna borte helt och hållet blir jag rent ut sagt förbannad.

-Det är klart att de pengar man sparat vill man ha tillbaka.

Så säger två av alla de sparare som satsat pengar i Habo Finans genom åren. Bubblan sprack så småningom när några andelsägare ville begära ut kontoutdrag och se hur mycket pengar de tjänat . Peter Rosendahl väljer sedan att gå under jorden och finansskandalen är ett faktum.

Under tre år har polisen haft två ekonomer som på heltid gått igenom den nästan obefintliga bokföringen och försökt nysta upp härvan och nu står styrelsen inför rätta liksom vd:n Peter Rosendahl

Och det är ingen vanlig rättegång som inleds i Jönköpings tingsrätt idag. Habo finansskandalen räknas som en av de tio största rättegångarna i svensk historia och har rönt ett enormt stort intresse. Därför kommer man att ha en egen sal för alla åhörare på bibliotekets biograf.
-Intresset är nog så stort att en tingssal inte kan svälja ett så stort antal åhörare som vill komma och lyssna, säger Kjell Björklund. 
-Tingsrätten har nog aldrig haft det ordnat på det viset förut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".