Kritik mot läkare som missade bråck

En distriktsläkare i Habo får nu kritik av Socialstyrelsen för att allvarligt ha missbedömt tillståndet för en kvinnlig 63-årig patient.

Kvinnan sökte hjälp på vårdcentralen i Habo, för illamående och kräkningar. AT-läkaren hon träffade då trodde att det berodde på stress och rekommenderade vila.
Men kvinnan forsatte att må dåligt och tre dar senare gick hon till vårdcentralen igen och träffade en utbildad distriktsläkare som trodde det rörde sig om en utdragen maginfluensa och rekommenderade tabletter mot gaser.
Men kvinnan fick allt svårare buksmärtor och sökte akut vård på Länssjukhuset Ryhov. Personalen bedömde det som ett inklämt bråck och kvinnan opererades samma dag och läkarna tvingades då ta bort en del av kvinnans tunntarm som hade förstörts på grund av bråcket.
Enligt Socialstyrelsen så visar det här fallet hur viktigt det är att en patient får rätt diagnos och Socialstyrelsen kritiserar den utbildade distriktsläkaren för dennes felbedömning.
Läkaren borde ha remitterat kvinnan akut till en specialist med tanke på att kvinnan förutom buksmärtorna också hade en svullnad som växt och blivit missfärgad på magen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista