Vem vill se rättegång på bio? Foto: Mattias Sundler/Sveriges Radio

"Det var ett pyramidspel"

När rättegången mot Peter Rosendahl och styrelsen i Habo Finans inleddes idag sade åklagaren Bengt Svensson att det var de nya spararnas pengar som betalades ut som vinster till de som varit med från början.

–När han inte kunnat dela ut några vinstmedel har han tagit av spararnas pengar och betalat ut som vinster till spararna som ville ta ut sina pengar. Det innebär att Diamanten fungerat som ett pyramidspel, sade åklagare Bengt Svensson när rättegången inleddes i dag.

Intresset för rättegången bland dom nästan 800 sparare som förlorat pengar väntades bli så stort att rätten valt att visa rättegången på en biograf i närheten av Jönköpings tingsrätt. Men någon biosucce blev det knappast. Bara en handfull sparare kom till rättegången för att lyssna på åklagaren.

Habo Finans handlar om svetsaren Peter Rosendahl som gjorde så lyckade aktieaffärer att han till slut lämnade fabriksgolvet och startade ett finansbolag. 

Genom löften om hög avkastning i Aktiefonden DiamAnten lockade han närmare 800 sparare. Men i slutet på 2006 sprack bubblan och så småningom försattes bolaget i konkurs.

Själv förnekar Peter Rosendahl brott.

Även Styrelsen är åtalad, misstänkt för grovt bokföringsbrott, men samtliga förnekar brott. Av dom 100 miljoner som spararna investerat i Habo Finans återstår idag en knapp tredjedel, men hur mycket spararna kommer få tillbaka när alla processer är avslutade är oklart. Bernt Olof Berntsson som är ordförande i intresseföreningen för spararna i Habo Finans

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".