Habo Finanssparare hotar stämma KPMG

Igår inleddes rättegången om det kraschade finansbolaget Habo Finans. Vd och styrelse står inför rätta misstänkta för att ha ligga bakom att flera hundra sparare förlorat pengar.
Men Bernt-Olof Berntsson som är ordförande i intresseföreningen för spararna i Habo Finans anser att revisorn har ett stort ansvar, och spararna kräver revisonsbolaget KPMG på ersättning i mångmiljonklassen. -Vi jobbar för att få en förlikning men går inte det blir det en rättslig prövning.

När Habo finans försattes i konkurs 2008 visade konkursförvaltarens genomgång att en knapp tredjedel av de 100 miljoner pengar som investerats fanns kvar.

Styrelsen och vd:n står nu inför rätta misstänkta för att ha orsakat förluster för spararna. Men revisorn i bolaget har inte åtalats, hans eventuella ansvar utreds däremot av revisorsnämnden.

Och spararna i det kraschade finansbolaget tycker att revisonsfirman KPMG ska ersätta spararna för dom förluster, och lyckades de inte uppnå en förlikning tänker dom stämma KPMP på runt 60 miljoner kronor.

-"Årsredovisningen från 2004 är helt blank och fri från anmärkningar. Hade det funnits anmärkningar hade de sparare som fanns dragit tillbaka sina pengar och inga andra hade kommit till. Då hade den här härvan uppdagats flera år tidigare och där har revisorn och revisionsbolaget ett ansvar", säger Bernt-Olof Berntsson.

Ingen på revisonsfirman KPMG vill ställa upp på en bandad intervju. Iställer hänvisar dom till ett skriftligt svar till Ekot. Å i det blir det tydligt att dom vill distanisera sig från dom katastrofala aktieaffärerna. För även om det står klart att KPMG var revisorer i Habo finans så skriver de i en kort kommentar att de inte varit revisorer för Habo Finans aktiefon Diamenten - där de stora förlusterna skett.