Efter 20 år med samma pant höjs den nu till 1 krona. Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Många tjänar på den höjda panten

Nu höjs panten på burkar - från 50 öre till en krona. Asima Efendic från Huskvarna tycker det är bra. Hon vet att några extra kronor spelar stor roll.

Asima Efendic vet vad hon pratar om. När hon kom till Sverige som flykting från Bosnien visste hon inte att man kunde panta burkar. Men hon såg andra på stan som gjorde det och förstod att pantburkarna kunde göra skillnad.

- Det är värt både för miljön och för pengarna. En krona betyder jättemycket för mig, säger hon.

I över tjugo år har man fått en 50-öring för varje burk man pantar. Men när 50-öringen försvinner såg Returpack ett bra tillfälle att höja panten till en krona och på det sättet få in ännu fler burkar. Katarina Lundell är marknadschef på Returpack.

- Vi är duktiga men mycket vill ha mer, och vi vill ju gärna att vi ska bli ännu bättre på att panta. Men vi vill ha ännu fler, säger Katarina Lundell.

En miljard pantade burkar alltså. Det betyder att nästan 90 procent av alla burkar som säljs återvinns. Asima Efendic är inte lika beroende av att panta burkar som när hon var ny i Sverige. Men hon har inte slutat...

– När man ser en burk så tar man den för det betyder så mycket för mig, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".