Visingsö

Visingsöbor vill ha annan färjelösning

Den nya, stora färjan som ska gå mellan Visingsö och Gränna är försenad med upp till två år. Och nu kommer reaktioner från Visingsöborna som vill se en helt annan lösning på färjetrafiken.

– Det är allvarligt med förseningar, vi har väntat länge nog med en lösning av trafiken mellan Gränna och Visingsö, säger Bernt Strandberg som är ordförande i Visingsörådet

Att den nya färjan är försenad kunde vi berätta i förra veckan. Anledningen är att miljödomstolen vill göra en miljöprövning och den tar lång tid.

Idag är det trångt på färjorna både morron och kväll och inte minst under sommaren när alla turister ska över till Visingsö.

– Man undrar ju om det inte går att bygga en mindre färja så man slipper muddra och göra nya färjelägen, det vore rimligt, tycker Bernt Strandberg.

Och planerna är att bygga en helt ny och mycket större färja, en färja som ska ersätta dem tre som finns idag. Men det är ett omfattande arbete, som kräver helt nya färjelägen både i Gränna och på Visingsö. Hamnarna måste muddras och byggas om. Ansvariga på trafikverket och kommunen trodde inte att det krävdes en miljöprövning men det tycker alltså miljödomstolen. Det här innebär stora förseningar. Den ursprungliga planen var att den nya färjan skulle vara på plats 2011 men nu dröjer det till 2013 istället.

– Det är bättre att ha två färjor, men vi behöver inte något jättefärja. DÅ behöver det inte ta så lång tid.

Hur bråttom är det att komma fram till en lösning?

– Det måste ske omgående, säger Bernt Strandberg.

Dan Segesson
dan.segesson@sr.se