Politisk strid om friskolor

Socialdemokraterna trappar nu upp den politiska striden om friskolorna i Jönköpings kommun. Nu kräver socialdemokraterna att moderaterna ska se till att utbildningsföretaget Ultra sänker priset på sina utbildningar.
Nu vänder sig socialdemokratiska kommunalrådet Peter Persson direkt till moderaterna och kräver att de ser till att privata utbildningsföretaget Ultra säljer sina utbildningar billigare till kommunen. Peter Persson anser att Ultra borde ta ut samma ersättning som kommunen ger sina egna elever. - Moderaterna har tydligt sagt att det är fel att friskolorna är överkompenserade, och efersom moderaternas ordförande i Jönköping, Martin Hytting, också är projektledare och den som driver John Bauer-gymnasiet, så är det rimligt att han tar den konsekvensen, säger Peter Persson till Nyheterna. - Om Ultra fick samma ersättning per elev som kommunen, skulle vi spara 7 miljoner kronor om året och vi skulle kunna ha 21 lärare till i den kommunala skolan. Han tror också att intresset för privata skolor skulle falna, om det blev likvärdiga villkor, så att friskolorna inte kunde locka med större resurser per elev. Men Martin Hytting, som både är ordförande för moderaterna i Jönköpings kommun, och projektledare för utbildningsföretaget Ultra, har inga planer på att pruta på avgiften han får ut av kommunen för sina elever. - Nej, absolut inte. Det här är bara ett politiskt utspel av Peter Persson, en start på valrörelsen, säger Martin Hytting till Nyheterna
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista