Solberga till final

Solberga blev första lag som gick till final i årets Vi i femman. I en gastkramande tillställning vann Hampus Sjödahl och Kristin Gotthardsson över Emma Svenberg och Ted Haraldsson från Norrskolan i Tranås med 13-12. Det var när båda lagen chansade högt i avslutande Stegen och båda kammade noll, som Solberga kunde pusta ut som segrare.
Matchen blev nästan lika spännande som EM-finalen i handboll. Solberga ledde nästan hela tiden, men Norrskolan var aldrig långt efter. Efter tryckfrågorna var ställningen 13-12 och då gällde det att välja rätt nivå i stegen. Slumpen gjorde att båda lagen valde näst svåraste alternativet, fyra poäng, vad den hattförsedde personen som bor i Näppelunda i Allemansland heter. Och det visste ingetdera laget, visade det sig. Hade Tranås nöjt sig med t ex två poäng, kunde det ha räckt till seger... Kanske. Så fungerar stegen. I finalen 12 mars möter Solberga antingen Borbackaskolan från Bor eller Åkerskolan från Nässjö. (Kunde du inte rätt svar i frågan ovan? Jo, han som har en Kusin Vitamin och hängde och slängde i en gardin. Lennart Hellsings sagofigur Krakel Spektakel.)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".