Stefan Lindqvist, Mullsjö. Foto: Sveriges Radio
Habo finanaskraschen

Lindkvist förlorade sju miljoner

Han förlorade närmare sju miljoner kronor på Habo finanskraschen. Idag vittnade mullsjöpolitikern Stefan Lindkvist mot Peter Rosendahl, mannen som fick honom att satsa.

Idag har Habo Finans rättegången fortsatt i Jönköpings tingsrätt. Åklagaren Bengt Svensson har förhört några av alla de drygt 800 sparare som genom åren satsat stora pengar i finansbolaget.

En som satsat allra mest pengar och som hörts idag är den välkände Mullsjö-profilen och politikern Stefan Lindkvist.

Stefan Lindqvist är den som enskilt satsat mest pengar i Habo finans genom åren, alltså närmare sju miljoner kronor. Precis som många andra i Habo-trakten så lockades Stefan Lindkvist att gå med efter att han läst tidningsartiklar och pratat med vänner och bekanta.

– Det var ju det att det var så många människor som var involverade i det här så trovärdigheten var ju stor i och med detta sade Lindkvist under rättegången.

Tvistefrågan i den här rättegången handlar till stor del om huruvida styrelsen i Habo finans kände till den nya investeringsfonden Diamanten som Peter Rosendahl startade upp 2004 och där han utlovade skattefria vinster på drygt 35 procent.

Åklagaren anser att styrelsen kände till det hela och gav Peter Rosendahl fria händer att sköta det. Stefan Lindkvist hade dock ingen vetskap om Diamanten när han gick med i bolaget.

– Jag har bara haft kontakt med Habo finans, sedan har det kommit papper som det stod Diamanten på.

Stefan Lindkvist valde sedan att även investera i andra aktieprojekt som Peter Rosendahl initierade och där det visade sig att Peter handlade aktier med pengar som togs från spararnas konto i Diamanten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".