Jönköping/Tranås

Nya krav på dubbelspårig järnväg

Nu kommer nya krav på utbyggnad av järnvägen mellan Nässjö och Jönköping. Frågan är så viktig för Tranås och länets utveckling att Tranås kommun är beredda att gå in och betala delar av bygget.

Tranås kommun, är en kommun som växer och med tydliga mål att bli ännu större. En förklaring till den positiva befolkningsutvecklingen på senare år är en satsning på pendeltågtrafiken, framför allt norrut. Det har blivit möjligt att bo i Tranås och dagpendla till jobbet i Linköping eller Norrköping.

- Idag tar det för lång tid att pendla till Jönköping, det tar runt sjuttio minuter med dagens struktur men fick vi dubbelspår skulle vi kapa ett antal minuter och komma ner på en nivå som gör det rimligt att pendla där emellan, säger Anders Wilander.

För att Tranås ska kunna växa ännu mer vill Anders Wilander nu öka möjligheterna att tågpendla till Jönköping. Men då är järnvägen mellan Nässjö o Jönköping en flaskhals. Därför vill han att den byggs ut till dubbelspår. Och han är beredd att använda kommunens pengar för vara med och finansiera ett sådant bygge.

- Jag tror att Tranås kommun tycker det är så viktigt att vi skulle kunna tänka oss att vara med som medfinansiärer till en sådan utveckling. Jag tror det är en överlevnadsfråga, säger Anders Wilander.

Trafikverket tror inte på ny järnväg

Foto Johan Nilsson/Scanpix.

- Det är inte realistiskt i närtid dels för att vi inte har några pengar i den långsiktiga planen för detta och dels för att bygga dubbelspår är en lång process. Får vi pengar för detta har vi ändå en tioårsperiod innan banan är färdig säger Jens Möller som är ställföreträdande regionchef på Trafikverket Syd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.