Barnmordet i Hånger

Friande dom kan överklagas

Igår kom beskedet att Hovrätten friar den kvinna som i tingsrätten dömdes till tio års fängelse för anstiftan till mord på den treåriga flickan i Hånger 2003. Nu funderar åklagaren på att driva fallet vidare.

Kammaråklagare Carl-Gunnar Fridolfsson kan bara konstatera att Hovrätten gjort en annan bedömning men att han ändå överväger att driva fallet vidare i högre instans.

– Det är inte min fråga utan den frågan lär landa på riksåklagarens kansli i sådana fall. Men jag ska ta och läsa den här domen ytterligare några varv och se om det finns något i analysen som kan tala för ett överklagande.

Tingsrätten dömde till tio års fängelse och hovrätten friar, hur kan man se så olika på fallet?

– Det är på det sättet att det var med ganska små marginaler som hovrätten friade, men jag förstår att en lekman tänker så och det kan nog en yrkesman i branschen tänka också.

Är det vanligt att det blir så här?

– Inte att det är så här dramatiska skillnader, det är inte vanligt säger kammaråklagare Fridolfsson.

"Åklagarens vittne inte trovärdig"

Nu inleds förhandlingarna i hovrätten mot den 33-åriga kvinnan från Värnamo. Foto: Kajsa Hallberg/SR

– Om tingsrätten sänker beviskraven på det viset som de har gjort så kan det bli så här. Hovrätten har återställt hur man ska se på bevisning i sådana här sammanhang...

Sveriges Radio Jönköping

news.jkpg@sr.se
036-215 66 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.