Kvinnor får ofta billigare bilförsäkringar än män

Att kvinnor kör säkrare avspeglar sig i priserna hos dom flesta försäkringsbolag, men det kan löna sig att jämföra priser om du är kvinna.

Nyheterna har jämfört bilförsäkringar för kvinnor i fem olika försäkringsbolag, nämligen Folksam, Trygg-hansa, Länsförsäkringar, If och Volvia, och alla utom Trygg-hansa har konstaterat färre skador för kvinnor och har därmed lägre premier för kvinnor.

Är du ung, kvinna och bilägare kan det verkligen löna sig att jämföra mellan olika försäkringsbolag. En 20-årig kvinna kan få upp till 30 procent lägre premie än en 20-årig man på till exempel If. På Trygg-Hansa däremot gäller ingen skillnad alls mellan könen

Och Trygg-Hansa är alltså det enda bolaget i jämförelsen som inte ger kvinnor lägre premier. 

Som Nyheterna tidigare berättat så är 90 procent av alla i länet som blir av med körkortet vid fortkörning män. När det gäller rattfyllerister är siffran ännu högre, 93 procent män.

Men såna här generella riskbeteenden är inget som Trygg-Hansa tar hänsyn till. Trots det finns det en mängd andra generella faktorer, som både Trygg-hansa och dom andra försäkringsbolagen tar hänsyn till, till exempel hur länge man haft sitt körtkort och hur gammal man är.

Men kvinnor har trots allt bara lägre premie up till en viss ålder på Folksam, If, länsförsäkringar och Volvia. Anledningenär att kvinnor när kvinnor kommer upp i 45-årsåldern så börjar skadorna öka.

-Vi tror att det beror på att dom då oftare än män lånar ut sina bilar till sina tonårsbarn, säger Lennart Lindorsson på Volvia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista