Henrik Blusi, utredare på Polisen i Västernorrland. Foto: Christer Suneson
Jönköping

Jönköpinsbo i rekordhärva - 70 åtalas för dopningsbrott

I dag kom de första åtalen i den rekordstora dopinghärvan som utretts av Sundsvallspolisen, en härva med förgreningar även till Jönköping.

Närmare 70 personer åtalades i dag i en av de största brottsutredningarna i svensk kriminalhistoria. Enligt chefsåklagare Marina Amonsson är det ett tiotal av de här personerna som har varit själva hjärnorna och huvudmännen i att transportera och sälja dopningspreparat via flera olika länder.

En av de åtalade i den stora härvan är en 20-årig man från Jönköping. Han tillhör inte den innersta kretsen, men han ska ha smugglat in tre brev från Thailand via Arlanda - tre brev som innehållit över 500 dopingklassade tabletter.

Över 70 personer åtalades alltså i dag vid Sundsvalls tingsrätt - det var i Västernorrland som de två första beslagen gjordes. Men polisen har hittills inte kunnat gripa den man som misstänks vara huvudman i härvan. Det är en 45-årig svensk man som man tror finns i Serbien.

Men det väntas komma fler åtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".