1 av 2
Ralf Novak Rosengren och Tamara Florin. Foto Alexandra Peterson/Sveriges Radio.
2 av 2
Hans Svensson, skolchef i Vetlanda. Foto Alexandra Peterson/Sveriges Radio.
Vetlanda

Romer tar strid i rätten

Idag inleddes rättegången där Vetlanda kommun ställs till svars - anklagade för att inte ha gjort tillräckligt för att stoppa diskriminering enav två romska barn som gick i Kvillsfors skola.

Det är en unik rättegång eftersom det är första gången som ett fall om diskriminering inom skolan drivits till domstol av diskrimineringsombudsmannen, DO.

Trots att fallet är långt ifrån avgjort känner sig Ralf Novak Rosengren - barnens styvpappa - idag som en segrare.

– Det är inte bara vår familj, det är så många andra familjer runt om i Sverige som har samma problem. Just med barn, att de blir diskriminerade. Många vågar inte ta steget att anmäla - man är rädd att det läggs ner, det är ingen som lyssnar på romer ändå. Därför var det så viktigt för oss att göra den här anmälan och komma hit till tingsrätten och det är det jag menar med att vi är segrare säger Ralf.

När rättegången inleddes i Eksjö idag satt tre representanter från Diskrimineringsombudsmannen, DO, mittemot tre representanter för Vetlanda - med två helt olika versioner av vad som hänt i Kvillsfors skola för några år sedan.

I rättssalen fanns också bland andra de två barnen som idag är 12 och 15 år gamla - och de vittnade också om vad som hänt efter att de som 8 och 11 år gamla elever började i skolan i Kvillsfors. Där ska de ofta ha kallats tattare och zigenare och de och deras mamma ska även ha fått utstå andra former av diskriminering i skolan. DO menar att skolan inte har följt upp de trakasserier som de fått kännedom om.

Men versionerna om vad som hänt är väldigt olika - i vissa fall tycker kommunen att skolpersonalen gjort sitt allra yttersta för att hjälpa familjen - men precis den hjälpen har sedan tolkats som diskriminering. Till exempel hade mamman svårt att passa tiderna för att hämta sina barn - då upprättade skolan ett schema för hämtning och lämning, något som den romska familjen och DO menar aldrig skulle ha gjorts om de inte var romer.

Men Vetlanda kommun motsätter sig att familjen har behandlats annorlunda av skolan för att de är romer säger skolchefen Hans Svensson.

– Vi har fullföljt lagens alla delar och att vi också när det gäller engagemang och insatser från skolans ledning och personal har gjort betydligt mer för att ge de här barnen bästa möjliga situation i den skola de har gått säger Svensson.

Men Diskrimineringsombudsmannen anser ändå att det finns tillräckliga bevis för att kommunen kan dömas att betala skadestånd säger utredaren Heidi Pikkarainen.

I eftermiddag kommer rektorn från Kvillsfors skola att höras som vittne och imorgon fortsätter rättegången och då blir det fler vittnesförhör från kommunen främst lärare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".