Prov med säkrare medicinsystem

Nästa vecka startar e-dos-systemet i Eksjö - ett nytt datoriserat system för att all vårdpersonal bättre ska kunna hålla reda på vilka mediciner patienterna egentligen har.
Det handlar om patienter som är så svaga att de inte själva kan sköta sina mediciner. När de blir akut sjuka och kommer in på sjukhus har det visat sig att det alltför ofta blir fel. Elisabeth Gustavsson som är apotekare på Höglandssjukhuset har gjort flera studier på sjukhuset. Det har visat sig att patientens medicinlista före och efter besöket inte alls stämmer och att det kan bero på att kommunikationen mellan primärvården och sjukhuset inte har fungerat. E-dos-systemet kommer nu att gälla för de patienter som har så kallade apodos - där alla medicinerna packas i påsar för att man bättre ska kunna hålla reda på alla tabletter. I Jönköpings län rör det sig om 8000 patienter. Systemet går ut på att alla uppgifterna om patientens medicin finns i datorn och via internet kan man dygnet runt gå in och ta upp listan och göra ändringar om så behövs... Nästa vecka börjar e-dos-systemet testas i Eksjö - och faller det väl ut blir det till hjälp i övriga landet också.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista