Spelet om vem som ska bestämma vad i Jönköping är än så länge bara i sin linda.
Jönköping

Spelet om Jönköping

Med var sin önskelista på tio punkter försöker nu de borgerliga partierna och Miljöpartiet i Jönköping att komma överrens om politiken för den kommande mandatperioden.

Vem som ska vara kommunalråd och ordförande för kommunstyrelsen har man inte ens börjat förhandla om än.

Trots att de borgerliga partierna och Miljöpartiet i Jönköping regerat tillsammans i fyra år så börjar man från grunden i årets förhandlingar. Enligt Nyheternas källor har man inte ens börjat fördela posterna än.

Istället har samtliga fem partier har fått föra fram tio punkter som man vill driva under kommande fyra år, något som nu ska ställas samman. Dessutom har man plockat fram de 47 gamla punkter man var överrens om inför förra valet för att uppdatera dem och nu sitter politikerna i olika grupper för att jämka.

Att man nu är så noga med att lösa knäckfrågorna först är delvis en följd av att det knakat rejält i fogarna kring Alliansen i Jönköping den senaste mandatperioden. Allra tydligast har det blivit i järnvägsfrågan där Moderaterna bara några veckor före valet skapade stor splittring och irritation med sin egna utredning kring en flytt av järnvägen vid Vätterstranden.

Så vill man inte ha det igen. Dessutom är det klassisk förhandlingsteknik där parterna mattas ut för att lättare lösa alla knutar kring posterna först i slutskedet när tiden är knapp.

Att fördela posterna blir sedan nästa stora knäckfråga för partierna. Klart är att det blir tre borgerliga kommunalråd i Jönköping, en från Moderaterna och en från Kristdemokraterna. Att Acko Ankarberg är ett av dem är inte svårt att gissa - även moderaten Mats Green lär fortsätta men partikollegan Peter Jutterström, som länge varit sugen på att bli heltidspolitiker, kan få nya tunga uppdrag när Moderaterna ska kompenseras för deras valframgång eftersom Moderaterna inte lär få igenom sin vilja att ha två egna kommunalråd.

Moderaterna kommer även att kräva ordförandeposten i kommunstyrelsen eftersom man är största parti, men här har Kristdemokraternas Acko Ankarberg större personligt stöd än Mats Green, enligt Nyheternas källor.

Folkpartiet kräver den tredje kommunalrådsposten och det gör de i kamp med Centerpartiet. Där är nog inte heller Miljöpartiet helt uträknat ännu. Centern och Folkpartiet kan även dela ett kommunalråd, även om det av många ses som en sämre organisatorisk lösning.

Det går många informella telefonsamtal mellan partierna just nu.

Den moderat som håller ihop förhandlingarna, Martin Hytting, får ett svettigt jobb de kommande veckorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".