Balanskravet måste ändras, menar kommunalråd i Jönköping

Balanskravet tvingar kommuner att spara på dagis och vägar trots att det finns pengar, därför vill kommunalrådet Peter Persson i Jönköping att det ändras.

Kritiken växer mot hur balanskravet på landets kommuner är utformat, kravet som ju säger att kommuerna måste ha plus på sista raden när året räknas samman. Men den här lagen säger också att en kommun inte får använda överskottet från något annat år för att täcka underskott som uppstår.

Kommunerna måste alltså spara av rent bokföringstekniska skäl, trots att det finns pengar.

Socialdemokratiska kommunalrådet i Jönköping, Peter Persson, är kritisk till hur hans partikamrater i regeringen utformat lagen och tycker den ska ändras.

När det den senaste tiden blev klart att skatteintäkterna minskar och att staten dessutom kräver tillbaka stadsbidrag, så kämpar många av länets kommuner med att få ihop ekonomin i år och flera panikåtgärder planeras. Att man då inte får använda överskott från tidigare år är fel, tycker han är fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista