Vetlandas guldlag. Foto: Mikael Fritzon/Scanpix
Speedway

Förare tvingas lämna guldlaget

Dagen efter SM-finalen i speedway står det klart att guldlaget i Vetlanda inte blir intakt till kommande säsong. Nya regler gör att flera förare måste lämna klubben.

Anledningen till att Vetlanda måste göra sig av med förare är det så kallade lagsnittet, som enligt reglementet inte får överstiga 42 poäng.

Regeln kom till för att garantera att det inte skulle bli för ojämna matcher mellan lagen och för att ett lag inte skulle kunna köra med sju toppförare.

För Vetlanda, där flera förare kört betydligt bättre i år än förra säsongen, innebär regeln att flera förare fått ett högre snitt än man hade ifjol och därför kan man inte kan ha kvar samtliga till nästa säsong, eftersom lagsnittet då blir för högt.

Det här gillar inte Bosse Wirebrand som drar paralleller till hur det skulle se ut i andra sporter om man gjorde på det sättet.
– Tänk om Timrå fick reda på att de hade för bra backar som släppte in för få mål...

Vilka förare det blir som får lämna Vetlanda är inte klart än. Det beror mycket beroende på att förbundet, Svemo, inte har klart med hur reglementet ska se ut för nästa säsong.
– Hopplöst läge, det går inte planera och skriva kontrakt, säger Wirebrand.

Hos finalmotståndaren Lejonen är dock situationen inte riktigt den samma, eftersom en av de bästa förarna bestämt sig för att sluta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".