Foto: Gunnar Lundmark/SvD/Scanpix
Habo

Lång väntan på skolbussen

Elever i Habo tvingas vänta flera timmar innan skolbussen hämtar upp på eftermiddagarna, så istället för att åka hem hänger elva- och tolvåringarna i centrum i väntan på bussen.

Att skolskjutsarna inte går när skolan slutar har fått flera föräldrar i kommunen att reagera och även elever på Hagabodaskolan i Habo är kritiska.

– Det finns inget att göra, man bara står där.

– Ibland går man väl ner till centrum och kollar lite.

– Sitter i uppehållsrummet och kollar på TV.

– Går ner till centrum och går runt lite. Kollar.

Så säger några av eleverna på Hagabodaskolan som tvingas vänta länge på bussen hem.

Väntan kan bli lång för de elever som åker skolskjuts i Habo kommun. Flera av eleverna på Hagabodaskolan bor i Fagerhult, dryga milen utanför Habo och oavsett när man slutar går första bussen strax före halv tre på eftermiddagen - som för Sara som drabbas minst en gång i veckan.

– Fredagar, då slutar jag tolv och första bussen går fem i halv tre.

När bussen inte går förrän timmar senare då drar barnen ofta iväg till centrum, något föräldrarna i Fagerhult inte tycker känns bra. Maria Björnell är en av föräldrarna som nu tröttnat på att skolskjutsen inte går hem efter skolans slut.

– Går de i sexan är de alldeles för små för att gå och dra på byn och det är alldeles för lång tid säger Maria Björnell.

Roger Johansson är barn- och utbildningschef i Habo och håller med om att det kan vara ett problem.

– Förhoppningen är att de inte ska behöva vänta i flera timmar. Det är inget optimalt varken för barnen eller för skolans verksamhet.

Är det bra att elever i årskurs sex hänger i centrum?

– Slutar barnen klockan tolv och får vänta till tjugo över två så är det inte optimalt. Då är det väl för föräldrarna att ta kontakt med skolledningen och se om det går att göra något åt schemat säger Roger Johansson.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".