Försäkringsmäklare i skattehärva

Fyra försäkringsmäklare från Jönköpings län misstänks för skatteflykt på totalt över en halv miljon kronor. Enligt skattemyndighetens granskning har mäklarna placerat sina löner i Västindien och på så vis undgått svensk beskattning.
Enligt Åke Skoglund på skattemyndigheten i Jönköping så förekommer är den här typen av skatteflykt alldeles för ofta. Totalt har skattemyndigheten slagit till mot över 100 kändisfotografer, läkare, jurister och småföretagare i landet. Precis som försäkringsmäklarna i Jönköping har de andra fuskarna använt en ny typ av skatteplanering och de misstänks nu för att ha kvitterat ut skyhöga löner utan att skatta. Totalt rör det sig om 73 miljoner som försvunnit ut ur landet. Tillvägagångssättet är exat det samma i alla fall. Företagaren startar ett bolag i något av skatteparadisen, han eller hon tar ut extremt lite i lön och placerar resten av vinsten i bolaget i skatteparadiset. När året lidit mot sitt slut så har företagaren sålt bolaget och kvitterar ut vinsten som lön utan att betala inkomstskatt i Sverige. De fyra försäkringsmäklarna i Jönköping har på så vis lurat staten på 145.000 kronor vardera. Enligt Åke Skoglund så tyder nu det mesta på att de fyra skattefifflarna i Jönköping samarbetat om fusket. Eftersom inget av fallen prövats i tinget så är det ännu oklart om den här typen av skatteflykt är olaglig.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".