AIK kommer till Jönköping och polisen är beredd på supporterbråk. Foto: Maja Suslin/SCANPIX
JÖNKÖPING

Polisen redo för AIK-fans

Inför HV 71:s möte med AIK på lördag förbereder sig polisen på rejäla stökigheter.
- Nu är de i elitserien och vill komma ut i småstäderna och visa upp sig. Med den mentaliteten de har kan det hända vissa grejer, tror supporterpolisen Christer Pettersson.

Det var åtta år sedan som AIK senast spelade i hockeyns elitserie. Christer Pettersson tror att den åtta år långa väntan kan göra att vissa AIK-supportrar vill visa sig lite på styva linan. Ett sätt att hävda sig helt enkelt.
- De är nya i elitserien och vill visa upp sig, säger han till Nyheterna.

Det här gör att bevakningen kring matchen mot AIK nästa lördag nu skärps. Utifrån säkerhetsaspekten tycker Christer Pettersson att matcher på lördagseftermiddagar är ett illa valt tillfälle. Traditionellt sett är det betydligt större risk för bråk när bortasupportrar har en hel ledig dag på sig för att förbereda sig för en hockeymatch. Han säger att alkoholintaget ofta inleds tidigt på dan vilket ökar oroligheterna.
- En lördagkväll är inte bra att ha hockeymatch och tv-bolagen står för mycket de vill ha.

Men det är inte bara på arenan som det kan bli bökigt å stökigt. Christer Pettersson utesluter inte att planerade slagsmål, som innebär att olika falanger från båda sidorna samlas ute på stan eller kanske i en park, för att helt enkelt puckla på varandra.

Det här är betydligt mer utbrett inom främst Stockholmsfotbollen men det kan mycket väl hända även i samband med hockeyn i Jönköping. Och det här är något som kan vara svårt för polisen att förhindra.
- Det kanske vi får reda på en timme innan och när vi kommer dit har de redan slagits färdigt och åkt därifrån, säger Christer Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".