Börje Svensson är lantbrukare utanför Tenhult. Foto: Mattias Sundler/SR
TENHULT

Biogas - bondens framtid?

Allt fler vill ha biogas.
Därför har sex lantbruksföretagare, tillsammans med LRF och Jönköpings Energi, gjort en förstudie kring hur bönderna ska kunna utvinna biogas av gödsel.

Börje Svensson i Åkerby utanför Tenhult är alltså lantbrukare och driver i dag gården med sina två söner Mikael och Erik. I dag har de runt 250 djur varav 100 är mjölkkor.

Börjes gård har tillsammans med fem andra gårdar i Tenhultstrakten ingått i den förstudie som nu gjorts angående en framtida satsning skulle kunna se ut. Antingen handlar det om en gemensam biogasanläggning på Hults avfallsstation eller småskaliga biogasanläggningar på respektive gård där gödseln ska användas till utvinna biogas som sedan förädlas till fordonsgas.
- Det är väldigt spännande med lantbruksbaserade biogassatsningar generellt eftersom det ger en stor miljönytta. Marknaden för biogas har utvecklats enormt starkt, säger Fridolf Eskilsson från Jönköping Energi.

Det som förstudien visar är att det i nuläget är svårt att få någon lönsamhet i den här typen av biogasanläggningar och framför allt i den småskaliga anläggningen på en enskild gård eftersom det krävs stora investeringar i uppsraten. Biogasframställning för upparbetning till fordonsgas är dock fortfarande det mest intressanta alternativet och det mest lönsamma är att bygga en gemensam anläggning. Och det finns många frågetecken som måste rätas ut som exempelvis vem som ska äga och driva anläggningen och hur gasen ska transporteras till Jönköping. Men Börje Svensson tror att det här kan vara ett intressant projekt inom några år.
- Det är nog säkert lönsamt på sikt, men inte just det första. Därför kan det vara lite svårt att sätta igång det hela, säger han till Nyheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".